Erhard Koekoek

Ik ben werknemer en veroorzaak bij de uitvoering van mijn werk schade bij mijn werkgever. Voor wie is dan de rekening? Niet zo moeilijk denkt u. De schade komt voor rekening van mijn werkgever!

Ik ben werknemer en veroorzaak bij de uitvoering van mijn werk schade bij mijn werkgever. Voor wie is dan de rekening? Niet zo moeilijk denkt u. De schade komt voor rekening van mijn werkgever! Ja, toch? Uw rechtsgevoel zit vrij goed, maar daarmee is niet alles gezegd.

Dat de rekening op het bordje van werkgever komt, is namelijk het uitgangspunt. Dat het voor een werknemer ook heel anders kan uitpakken, bewijst een uitspraak van het gerechtshof Den Bosch. De werkgever in die kwestie mocht zowel de schade (€ 164.348,73) als de onderzoekskosten (€ 21.350,16) verhalen op zijn werknemer. Hoe zit dat?

Opzet of bewuste roekeloosheid

De werknemer was werkzaam als manager commerce bij een bedrijf dat dierenvoeding produceert en verhandelt. Het bedrijf bezat diverse productierechten van honden- en kattenvoeding. De werknemer moest in het buitenland de producten van de werkgever proberen te verkopen. In plaats van zijn werk te doen, houdt hij zich met heel andere zaken bezig.

De werknemer richt eerst een aantal buitenlandse vennootschappen op, waarvan hij enig aandeelhouder is. Vervolgens laat hij – met behulp van het aannemen van een valse identiteit – productierechten van zijn werkgever onderbrengen binnen deze buitenlandse vennootschappen. De werkgever is dus opeens een aantal productierechten kwijt. En als klap op de vuurpijl is deze buitenlandse vennootschap vervolgens uitgeschreven, zodat het voor werkgever niet mogelijk was deze productierechten weer in eigen handen te krijgen.

In deze zaak ligt het er dus dik bovenop, zodat het gerechtshof uiteindelijk ook opzet en/of bewuste roekeloosheid van de werknemer aanneemt.

Kostbaar onderzoek

Het gerechtshof kwam tot dit oordeel, omdat de werkgever een uitgebreid en goed gedocumenteerd onderzoek had laten doen naar werknemer. Hieruit bleek dat werknemer niet zomaar wat ‘domme’ of ‘idiote’ dingen had gedaan zoals hij zelf zei, maar dat zijn handelen veel verder ging. Werknemer had met opzet en/of bewust roekeloos gehandeld. En dan geldt niet meer het uitgangspunt dat de schade voor rekening van de werkgever komt, maar dan is het wel de werknemer die aansprakelijk is voor alle schade van werkgever. De directe schade voor werkgever werd vastgesteld op € 164.348,73.

Onderzoekskosten ook verhalen op werknemer

Dat was echter niet de enige schade. Voordat de werkgever de onderste steen boven tafel had gekregen, moest hij wel eerst flink onderzoek laten doen. Het bonnetje daarvan bedroeg een bedrag van ruim € 21.000,00.

Deze werkgever wilde die onderzoekskosten natuurlijk ook betaald zien door werknemer. En het gerechtshof wees deze vordering ook volledig toe.

Vanzelf moeten de kosten van het onderzoek wel in verhouding staan. Maar dat de onderzoekskosten (van bijvoorbeeld een financieel onderzoek of een bedrijfsrecherchebureau) relatief hoog zijn, betekent niet dat deze voor rekening van werkgever moet blijven.

Werkgevers doen er dus goed aan om de kosten van een dergelijk onderzoek mee te vorderen. De rechtspraak laat zien dat dit loont!

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises