Anje Slootweg
Deze zomervakantie had de rechtbank in Limburg te oordelen over de vraag of een moeder met haar twee kinderen naar Turkije op vakantie mocht, zonder toestemming van de vader. Het gaat hier om ouders die al enkele jaren gescheiden zijn. De zitting vond plaats op 3 augustus jl.. De moeder wilde op 7 augustus met haar kinderen vertrekken. Ze vroeg aan de rechtbank met spoed een beslissing. In juni had de moeder de reis geboekt. De vader was toen nog akkoord. Inmiddels had de vader echter zijn toestemming ingetrokken.
Vervangende toestemming
Ouders die gescheiden zijn, houden samen het ouderlijk gezag over hun kinderen. Dit betekent dat zij belangrijke beslissingen over de kinderen samen moeten nemen. Belangrijke beslissingen zijn bijvoorbeeld beslissingen over de vraag waar de kinderen wonen, waar zij naar school gaan, welke hulpverlening zij nodig hebben en welke medische behandelingen zij ondergaan. 's Zomers komt daar de discussie over reizen naar het buitenland bij. In elk geval voor een vliegreis naar het buitenland moet de reizende ouder bij de douane met een getekende verklaring van de andere ouder kunnen bewijzen dat ook deze ouder instemt met de reis.
Zie ook: Behandeling van een kind: alleen met handtekeningen van beide ouders?
Turkije te gevaarlijk
Een moeder van twee jonge kinderen boekte op 6 juni jl. voor zichzelf en haar twee kinderen een reis van vier weken naar Turkije: van 7 augustus tot en met 2 september. Zij had vooraf toestemming aan vader gevraagd en verkregen. Twee weken voor het vertrek bedacht vader zich echter. Hij kon zich niet langer vinden in het voornemen van de moeder. De man vindt Turkije te gevaarlijk. Hij geeft aan dat Turkije dagelijks het nieuws haalt. Het is er onrustig, het wordt geteisterd door terroristische aanslagen en onlangs is ternauwernood een staatsgreep verijdeld. De man heeft het idee dat het leven van zijn kinderen in gevaar wordt gebracht en dat wil hij voorkomen.
De rechtbank kan zich voorstellen dat de man zich zorgen maakt. De situatie in Turkije is tamelijk onvoorspelbaar. Er is onrust in Ankara en Istanbul als gevolg van de staatsgreep en vanaf 21 juli 2016 is bovendien de noodtoestand afgekondigd, met alle maatregelen van dien. De rechtbank zegt: ‘Alleen al dat gegeven maakt Turkije in het huidige tijdperk nou niet meteen tot het meest aantrekkelijke vakantieland.’
Eens gegeven, blijft gegeven
Toch stelt de rechtbank de man in het ongelijk en krijgt de vrouw toestemming voor haar vertrek. Dit hangt samen met het feit dat de vrouw voorafgaand aan de boeking keurig toestemming aan de man heeft gevraagd én verkregen. Hij heeft de rechtbank niet kunnen uitleggen waarom hij reden had om hier twee weken voor vertrek plotseling op terug te komen. De man heeft onvoldoende redenen aangevoerd waarom hij op zijn gegeven toestemming zou mogen terugkomen, zeker niet nu voor de gebieden die de vrouw wil bezoeken nog steeds geen negatief reisadvies is afgegeven. De rechtbank is van oordeel dat niet gezegd kan worden dat de vrouw de kinderen in Turkije blootstelt aan een veel grotere kans om getroffen te worden door terroristische aanslagen of ander geweld dan in Nederland of elders in West Europa. Ook hier zijn immers de veiligheidsmaatregelen verscherpt. De rechtbank: ‘Kan dan worden gezegd dat een wandeling over de promenade van Didim of door het oude stadscentrum van Izmir aanmerkelijk gevaarlijker is dan de vertrekhal van een willekeurig Westers vliegveld of treinstation? De voorzieningenrechter schat in van niet.’
Gezamenlijk gezag
In deze zaak was het feit dat de man eerst wel toestemming gaf, maar die daarna introk, de crux. Deze zaak zou anders zijn afgelopen als moeder zonder toestemming van vader een reis naar Turkije had geboekt, samen met de kinderen. Dit geeft weer eens aan hoe ver het gezamenlijk ouderlijk gezag strekt en hoe belangrijk het is als ouders van kinderen om samen te overleggen. Het passeren van de andere ouder kan grote consequenties hebben.