Catia Luis Fula
Steeds meer koppels wonen samen en krijgen kinderen zonder getrouwd te zijn. Bij een samenlevingscontract en gezamenlijk gezag over de kinderen, bestaat er de verplichting om een ouderschapsplan te maken als de ouders uit elkaar gaan.
Steeds meer koppels wonen samen en krijgen kinderen zonder getrouwd te zijn. Bij een samenlevingscontract en gezamenlijk gezag over de kinderen, bestaat er de verplichting om een ouderschapsplan te maken als de ouders uit elkaar gaan. Maar ook in situaties waarin u volgens de wet niet verplicht bent om een ouderschapsplan op te stellen, is het aan te raden. Hierdoor weet u, uw ex-partner, maar ook uw kinderen waar ze aan toe zijn.
Wat regelt u in een ouderschapsplan? De belangrijkste afspraken in het ouderschapsplan zijn de afspraken met betrekking tot de omgangsregeling en de kinderalimentatie. Bij het afspreken van de kinderalimentatie moet u erop letten dat hoewel er veel online rekentools te vinden zijn, deze erg versimpeld en onvolledig zijn, waardoor ze vaak niet kloppen. Daarnaast is het belangrijk om op te nemen hoe u elkaar op de hoogte houdt van de ontwikkeling van uw kinderen, hoe u gezamenlijke beslissingen neemt en hoe u met elkaar communiceert en evalueert. Ook staat het u vrij om afspraken te maken over andere onderwerpen die u belangrijk vindt, zoals zakgeld, verhuizen, bedtijden etc. Het is belangrijk dat u zich bij het maken van de afspraken afvraagt wat bij u past, wat u belangrijk vindt, maar vooral wat bij uw kinderen past en wat in hun belang is. Kortom, maatwerk dat volledig aansluit bij uw situatie. Het is daarom ook zeker aan te raden om uw kinderen te betrekken bij het maken van het ouderschapsplan.
In principe kunt u dus alle afspraken over de kinderen maken die u wilt, maar niet alles is juridisch bindend. Het kan daarom handig zijn om hier een deskundige bij in te schakelen, zoals een advocaat of een mediator, om ervoor te zorgen dat het ouderschapsplan juridisch in orde is.