Jan Willem van Dommelen
De cijfers zijn indrukwekkend: iedere dag worden er in ons veilige Nederland ruim 120 mensen zó ernstig door een hond gebeten dat er een dokter of een ziekenhuis aan te pas moet komen. Kinderen het vaakst. En omdat hun gezicht op “bekhoogte” zit, zijn de gevolgen bij hen vaak ernstiger dan bij volwassenen. Volwassenen worden relatief vaak in hun handen, armen of benen gebeten.
Er wordt wel gedacht dat de zogenaamde ‘vechthonden’ de bijtletsels veroorzaken. Maar uit onderzoek blijkt dat niet. Dat maakt dat je net zo moet oppassen bij “gewone honden” Zeker omdat bijthonden relatief weinig “uit de roulatie worden genomen” door het befaamde spuitje.
Wat kun je doen?
Hoewel de meeste mensen dat niet doen, kun je als je ernstig gebeten bent aangifte doen bij de politie. De hond kan dan in beslaggenomen worden en worden onderzocht op herhalingsgevaar. En verder kan de eigenaar van de hond door Justitie vervolgd worden. Het is strafbaar als je onvoldoende zorg draagt voor “het onschadelijk houden van een gevaarlijk dier”. Die eigenaar riskeert dan hechtenis of een geldboete.
Maar in de meeste gevallen houden slachtoffers van hondenbeten het bij het aansprakelijk stellen van de bezitter van de hond. Daarvoor heeft de wet een regeling gemaakt. Simpelweg omdat een dier onberekenbaar is moet het baasje de schade die daardoor ontstaat betalen.
Omdat het baasje een aansprakelijkheidsverzekering heeft, wordt die verzekeraar vaak aangesproken. Is die verzekering er niet - want die is niet verplicht - dan bloedt niet alleen het slachtoffer maar ook het baasje.
Wat moet worden vergoed?
Alle schade die het gevolg is van het bijtincident moet worden vergoed. En dat kan flink oplopen. Allereerst materieel: de kosten van vervoer naar artsen en therapeuten en de eigen bijdrage van de ziektekostenverzekering. Maar vaak ook de bedorven vakantie en de hulp die thuis nodig is omdat je tijdelijk uitgeschakeld bent. Als het tegenzit en herstel langer duurt moet ook het loonverlies worden vergoed. Of stel, je bent een uitgeschakelde ondernemer dan kan door je thuiszitten de schade oplopen.
Maar immaterieel is de schade ook fors. Ontsierende littekens in het gezicht bijvoorbeeld of op ander zichtbare plaatsen gaan een leven lang mee. Daarvoor is een flinke schadevergoeding meer dan redelijk.
Ook psychische schade
In de praktijk zien we dat de psychische gevolgen vaak onderschat worden. Alle slachtoffers hebben de schrik in de benen maar er zijn er ook die forse angstklachten blijven houden bij de confrontatie met welke hond dan ook. Of last hebben van herbeleving of nachtmerries.
Wij horen van veel van onze cliënten dat ze geholpen zijn met EMDR. Dat is een relatief nieuwe therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf.
Tenslotte: een interessante ontwikkeling is dat de rechter kortgeleden ook schadevergoeding heeft toegewezen aan een vader die erbij stond toen zijn dochter door een hond gegrepen werd en zich daarna zelf onder behandeling moest stellen voor de mentale klap die hij daardoor kreeg.