Natasja Barské-Gelling

Mag mijn ex-vrouw de kinderen bij mij weg houden in deze coronatijd? Maar ook andersom: moet ik de kinderen naar mijn ex-man laten gaan, terwijl ik weet dat hij de richtlijnen van het RIVM niet zo nauw neemt?

Mag mijn ex-vrouw de kinderen bij mij weg houden in deze coronatijd? Maar ook andersom: moet ik de kinderen naar mijn ex-man laten gaan, terwijl ik weet dat hij de richtlijnen van het RIVM niet zo nauw neemt? Dat zijn vragen die mij de laatste tijd regelmatig worden gesteld.

Voor kinderen is het heel belangrijk is om hun beide ouders te zien. Het uitgangspunt blijft dan ook dat het contact tussen kinderen en ouders gewoon doorgaat, ook als zij niet in één huis verblijven. Uiteraard is het wel belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Wat zijn precies de zorgen en hoe kun je elkaar daarin tegemoet komen? Voorop staat dat de richtlijnen van het RIVM moeten worden gevolgd. Als één van de betrokkenen ziek is, zullen andere afspraken moeten worden gemaakt.

Maar als het dus even kan, moet de omgang doorgaan. Recent heeft de rechter geoordeeld dat dit zelfs kan gelden in een situatie waarin de omgang wordt begeleid door een hulpverleningsinstantie. Dit was wel een hele specifieke zaak. Er waren geen aanwijzingen dat de situatie bij vader onveilig is. De rechter oordeelde in dit geval het belang dat de kinderen hun vader kunnen blijven zien zwaarder weegt dan de zorg van moeder rondom onbegeleide omgang. Ook als vanwege de coronamaatregelen begeleiding van deze omgang niet mogelijk is. Dit geldt overigens niet als één van de betrokkenen gezondheidsklachten heeft. In dat geval zal contact plaats dienen te vinden via andere communicatiemiddelen, zoals bijvoorbeeld Skype- of telefonisch contact.

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises