Natasja Barské-Gelling

De gevolgen van de coronacrisis zijn op diverse terreinen zichtbaar. De komende periode zullen veel mensen met inkomensverlies te maken krijgen. Dit heeft gevolgen voor de mogelijkheden voor het betalen van partner- en kinderalimentatie

De gevolgen van de coronacrisis zijn op diverse terreinen zichtbaar. De komende periode zullen veel mensen met inkomensverlies te maken krijgen. Dit heeft gevolgen voor de mogelijkheden voor het betalen van partner- en kinderalimentatie. Maar hoe kun je de alimentatieverplichting wijzigen?

Je mag in ieder geval niet zomaar stoppen met het betalen van alimentatie. Doe dit altijd in overleg. Als je er samen niet uitkomt dan kun je de rechter verzoeken om een lagere bijdrage vast te stellen. Deze procedure kan tot een half jaar duren. Daarom behoort een spoedprocedure ook tot de mogelijkheden. Nu de coronamaatregelen weer wat versoepeld worden is de kans groter dat die spoedprocedure ook echt met spoed wordt behandeld.

Vervolgens moet je aantonen dat sprake is van zodanige (acute) inkomensdaling dat als gevolg daarvan de alimentatie niet meer kan worden betaald.

Als werknemer is dat relatief eenvoudig. Je laat aan de hand van je uitkeringsspecificaties zien welk inkomen je nu nog hebt. Bij een ondernemer is dat lastiger. Er wordt gekeken wat hij of zij in redelijkheid aan inkomsten kan verwerven. Normaal gesproken kijk je dan vooruit (door naar de verwachte winst in de toekomst te kijken) of terug (door naar de winst van de afgelopen drie jaren te kijken). Beide methoden helpen in dit geval echter niet. Een ondernemer zal aan moeten tonen welke gelden aan de onderneming kunnen worden onttrokken (via de kasstroom).

In loondienst is het dus makkelijker om alimentatieverlaging af te dwingen dan wanneer je zelfstandig ondernemer bent. Maar zomaar eigenmachtig de alimentatie verminderen of stoppen, mag nooit! 

Lees ook:

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises