Jaco van den Brink

De Raad van State heeft uitspraak gedaan op het hoger beroep van de Spar Holding. De Spar introduceerde aan de Nieuwe Doelenstraat in Amsterdam een to-go-concept

De Raad van State heeft uitspraak gedaan op het hoger beroep van de Spar Holding. Dit was ingesteld tegen de uitspraak van vorig jaar van de Rechtbank die in deze blog besproken is.

De Spar introduceerde aan de Nieuwe Doelenstraat in Amsterdam een to-go-concept. Volgens het bestemmingsplan was echter een ‘minisupermarkt’ daar niet toegestaan. Een naastgelegen vijfsterrenhotel maakte bezwaar tegen deze Spar-vestiging omdat het wel een minisupermarkt zou zijn. De Spar en de gemeente verweerden zich hiertegen: het betrof geen volledig assortiment (alleen food-producten) zodat het geen minisupermarkt zou zijn. De Rechtbank had zich vooral georiënteerd op de website over de Spar City-formule en vond dat niet aannemelijk was dat huishoudelijke artikelen niet in het assortiment zouden zitten. Daarom ging de Rechtbank wel uit van een minisupermarkt.

Echter, de Raad van State oordeelde: het gemeentebestuur mag afgaan op de mededelingen van de Spar dat huishoudelijke artikelen in deze Spar City-vestiging achterwege zouden blijven. Het hoger beroep heeft succes! De Spar City aan de Nieuwe Doelenstraat mag blijven!

Zie ook de uitspraak van de Raad van State d.d. 14 oktober 2020.

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises