Natasja Barské-Gelling

Heerlijk, zo’n last-minute tripje met de kinderen naar een camping in Frankrijk of Italië. Maar wat nou als je ex-partner daar – in deze coronatijd - anders over denkt?

 

Heerlijk, zo’n last-minute tripje met de kinderen naar een camping in Frankrijk of Italië. Maar wat nou als je ex-partner daar – in deze coronatijd - anders over denkt? Je kunt je voorstellen dat een ouder zich zorgen maakt vanwege het coronavirus. Niemand weet immers hoe de situatie rondom het coronavirus zich verder gaat ontwikkelen. Mag je om die reden als gescheiden ouder je ex-partner tegenhouden als die met de kinderen naar Frankrijk of Italië op vakantie wil?

Je kunt als gescheiden ouder niet zomaar op vakantie naar het buitenland met je kind(eren). Daar heb je de toestemming van de andere ouder voor nodig. Vaak komen ouders daar samen wel uit. Mochten de ouders hier níet uitkomen, dan kun je dus niet zomaar met de kinderen naar het buitenland vertrekken. De enige optie die dan overblijft is om de rechter te verzoeken om vervangende toestemming te verlenen.

Normaal gesproken verleent de rechter die toestemming vrijwel altijd, tenzij iemand naar een land wil waar het niet veilig is. De vraag is nu hoe de rechter hier in deze coronatijd mee omgaat.

Voor de rechter geldt als uitgangspunt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als dat reisadvies negatief is, dan zal geen toestemming worden verleend. Is het reisadvies positief, dan zal de rechter vervangende toestemming verlenen.

Kortom, het blijft altijd de voorkeur genieten om samen tot een oplossing te komen. Lukt dat echter niet, dan kan je de rechter om vervangende toestemming vragen.

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises