Catia Luis Fula

Het familierecht bevat veel problemen die niet kunnen wachten. Ook in deze tijden kunt u hierin juridisch worden bijgestaan en wordt er ook in de advocatuur gezocht naar creatieve en passende oplossingen.

De huidige coronacrisis verandert ook het landschap van het familierecht. Het behoeft geen betoog dat gescheiden ouders voor heel nieuwe vraagstukken komen te staan. Welke veiligheidsmaatregelen nemen we voor onze kinderen? Wel of niet buitenspelen? Moet het omgangsweekend bij een verkoudheid van mezelf, het kind of de andere ouder worden afgezegd? Moet de zorg voor ons kind anders worden verdeeld? In een ouderschapsplan valt het antwoord voor dit soort problemen niet te vinden. Hoewel het hoofd in deze tijd misschien niet staat naar juridische procedures, is er toch een oplossing nodig.

Net als anders, is het belangrijk dat ouders in onderling overleg geschillen over de kinderen oplossen. In een tijd waarin alles anders is, is het voor een kind essentieel dat er door beide ouders gezamenlijk duidelijkheid wordt geboden. Voor beide ouders geldt: wees flexibel, zet het belang van het kind voorop en wees vooral creatief. Het corona-virus kan in ieder geval niet zomaar een reden zijn om de omgang met de andere ouder te ontzeggen. Afwijken van gemaakte afspraken kan alleen in overleg.

Als overleg niet mogelijk is, is er altijd nog de mogelijkheid om naar een advocaat of mediator te stappen voor advies. De meeste advocaten en mediators hebben allerlei digitale mogelijkheden bedacht om juridische bijstand zoveel mogelijk als vanouds plaats te laten vinden. In dit geval kan een mediator of advocaat ouders helpen om tot (tijdelijke) afspraken te komen, die passen bij de huidige situatie.

Indien nodig kan een advocaat nog steeds een procedure starten bij de rechtbank. Procedures verlopen momenteel zoveel mogelijk schriftelijk en de zittingen die wel plaatsvinden, verlopen telefonisch. Wellicht dat hier in de toekomst nog de mogelijkheid van videobellen bij komt.

Uiteindelijk weet niemand hoe lang de huidige maatregelen nog gaan duren. Het familierecht bevat veel problemen die niet kunnen wachten. Ook in deze tijden kunt u hierin juridisch worden bijgestaan en wordt er ook in de advocatuur gezocht naar creatieve en passende oplossingen. Neem voor de mogelijkheden hiervoor contact op met een advocaat of mediator.

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises