Natasja Barské-Gelling

Wat is birdnesting? Birdnesting is een vorm van co-ouderschap, die soms gekozen wordt als ouders uit elkaar gaan. Feitelijk komt het er op neer dat de kinderen in de echtelijke woning blijven wonen en hun ouders om en om bij hen zijn. Beide ouders hebben daarnaast dus nog een andere woning.

Kinderen vaste plek

Voor de kinderen is het vaak een prettige regeling. Zij hebben een vaste plek en hoeven niet met hun tassen van het ene naar het andere huis te gaan. Zij kunnen in hun eigen woonomgeving blijven, waarbij een van de ouders bij hen is.

Ouders kiezen hier dus soms voor, omdat zij hun kinderen gunnen dat die in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Ook kan er een financiële reden aan ten grondslag vinden. Soms is het lastig om andere woonruimte te vinden of is het betalen van twee huishoudens simpelweg te duur. Ook om die reden wordt dus wel eens voor birdnesting gekozen.

Korte termijn

Voor de korte termijn vinden ouders het veelal nog wel een oplossing, maar op de lange termijn is dit lastiger. Dan gaat toch vaak de irritatie ontstaan over bijvoorbeeld het schoonmaken van de woning of het doen van boodschappen. Uiteindelijk wil ieder vaak toch zijn eigen woning hebben.

Birdnesting is iets wat je alleen samen kan afspreken en niet door een rechter afgedwongen kan worden. Meestal is dit dus een tijdelijke regeling, zolang er nog geen vervangende woonruimte is gevonden.

Mocht je dus overwegen uit elkaar te gaan dan kan birdnesting in ieder geval voor de korte duur een goede oplossing zijn.

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises