Natasja Barské-Gelling

Als ouders uit elkaar gaan, is dat voor kinderen ontzettend moeilijk. Of kinderen nu jong of al wat ouder zijn, ze zijn altijd loyaal naar zowel hun vader als ook naar hun moeder. In een normale situatie willen ze dus altijd een goed contact blijven houden met hun vader en hun moeder. Daarom is het zo belangrijk om als scheidende ouders goede afspraken te maken over de kinderen en daarover zo min mogelijk strijd te voeren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen daadwerkelijk gelukkiger zijn wanneer hun ouders goede afspraken hebben gemaakt.

Het zal helder zijn dat een vechtscheiding het alleen nog maar moeilijker maakt voor kinderen. Om dat te voorkomen - als ouders gaan scheiden – is mediation altijd een goede optie. In plaats dat beide ouders een eigen advocaat hebben en elk hun eigen standpunt proberen te ‘bevechten’, zoeken ze via bemiddeling gezamenlijk een oplossing, ook voor de omgang met de kinderen.

Eerlijk is eerlijk, ook dan blijft het voor kinderen moeilijk om te zien en te ervaren dat hun ouders uit elkaar zijn. Gelukkig is er ook veel hulp voor kinderen beschikbaar. Zo is er ondermeer een online platform voor kinderen met gescheiden ouders, Villa Pinedo, dat probeert kinderen verder te helpen. Recent heeft Villa Pinedo een buddyproject gelanceerd. Dit project koppelt kinderen van gescheiden ouders – die graag willen praten over wat ze mee hebben gemaakt en tips willen krijgen - met een buddy. Deze buddy is een jongere (tussen de 18 en 24 jaar oud) die hetzelfde heeft meegemaakt. Er wordt goed gekeken welke kinderen/jongeren het beste bij elkaar passen. Via een app kunnen ze met elkaar communiceren. Door met elkaar hierover te kunnen praten en hun ervaringen te kunnen delen, kunnen zij hetgeen ze hebben meegemaakt beter verwerken. In mijn praktijk als familierechtadvocaat heb ik dagelijks te maken met scheidende ouders. Ik zie hoe lastig de situatie vaak voor hen is. Daarom ben ik blij met goede initiatieven zoals Villa Pinedo.

Deze column is ook geplaatst in Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.

 

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises