Ottevanger OV Services is tevreden met de uitspraak van de rechtbank Rotterdam die een streep zet door de exploitatie van de veerdienst Gorinchem. De ondernemer, die zelf ook veerdiensten exploiteert, tekende beroep aan tegen de aanwijzing van de gemeentelijke veerdienst, omdat hij door de oneerlijke concurrentie met het gemeentelijk bedrijf uit de markt gedrukt werd.

Op 28 maart 2013 heeft de rechtbank uitspraak gedaan in de langlopende discussie tussen de gemeente Gorinchem en Ottevanger OV Services.  De rechtbank oordeelde dat de exploitatie van de veerdienst onwettige staatssteun oplevert, omdat de constructie niet is gemeld bij de Europese Commissie. De rechtbank zag aanleiding het aanwijzingsbesluit van gemeente Gorinchem te herroepen. Dat is een vrij uitzonderlijke  maatregel die ertoe leidt dat de grondslag onder de veerdienst op dit moment ontbreekt.

“Wij hebben dit beroep aanhangig gemaakt, omdat we het gevoel hadden dat de gemeente het aanbestedingsrecht en staatssteunrecht volledig aan haar laars lapte”, aldus Boy Ottevanger, directeur van Ottevanger OV Services uit Werkendam. Het gevolg daarvan was dat Ottevanger nieuwe opdrachten in de omgeving misgelopen is, omdat de gemeente Gorinchem bereid is flink geld toe te leggen op de exploitatie van de veerdienst in de hele regio. Voor andere gemeenten is de constructie van de veerdienst Gorinchem dan ook erg interessant. Ottevanger begrijpt echter niet waarom de Gorinchemse belastingbetaler moet opdraaien voor de kosten van veerdiensten tussen bijvoorbeeld  Brakel en Herwijnen of Veen en Aalst. “Indien een veer door marktpartijen wordt gevaren, kan het bovendien veel goedkoper”, zegt Ottevanger.

Ottevanger onderzoekt in hoeverre de staatssteun tot een schadevergoedingsplicht van de gemeente moet leiden. “Door de uitspraak van de rechtbank staat vast dat de staatssteun onrechtmatig was, terwijl het staatssteunrecht bedoeld is om de eerlijke concurrentie te bevorderen.” Ottevanger is dan ook benadeeld door de constructie van de gemeente. “Door de opstelling van het ambitieuze overheidsbedrijf  kunnen private bedrijven niet meer meedingen naar de exploitatie van veren in de regio”, aldus de directeur van het OV-bedrijf. “Daar is nu gelukkig eindelijk een streep doorgezet.”

==============================================================================================================

De uitspraak van de rechtbank Rotterdam is te vinden op rechtspraak.nl onder het LJN-nummer BZ5824. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. G.L. Weerheim (weerheim@bvd-advocaten.nl / 0184 - 62 01 64).

Deel dit artikel

Expertises