Natasja Barské-Gelling

Voormalig minister Rouvoet presenteerde vorige maand onder grote belangstelling een ‘agenda voor actie’. Actie, om schade voor kinderen die bij de scheiding van hun ouders betrokken worden te verminderen. Dat zijn er veel: 16.000 kinderen per jaar ervaren bij scheiding ernstige problemen.

Rouvoet geeft de overheid daarom allerlei adviezen: van een betere oudervoorbereiding, een ouderschapsbelofte tot bij problemen één rechter voor de hele procedure, een grotere inzet van een bijzonder curator die er alléén voor het kind is en een hele nieuwe procedure bij de rechter zónder advocaten maar met een neutrale gezinsvertegenwoordiger voor beide ouders.

Mooie en concrete plannen. De tijd lijkt rijp voor verandering. We pikken het als samenleving niet meer als kinderen gemangeld worden tussen de ruziemakende ouders en daar  levenslange schade van ondervinden.

Hoe kan het nu al beter?

Gelukkig is er ook nu al een grote gereedschapskist om ‘te scheiden zonder schade’. De meeste familierechtadvocaten zijn inmiddels opgeleid tot mediator; zij zijn erin getraind ouders aan één tafel te ontvangen en ze te helpen afspraken te maken over het hele pakket van uit-elkaar-gaan: de nieuwe zorgregeling rond hun kinderen, de verdeling van wat van samen is en de alimentatieverplichting.

Moeilijk?

Aan één tafel samen met de ouders een zorgvuldig ‘spoorboekje’ maken voor de toekomst is niet makkelijk maar in de praktijk bijna altijd haalbaar, ook al is er nog veel verdriet, boosheid en verschil van mening. Eigenlijk blijkt het enige dat nodig is: het besef dat de kinderen simpelweg afspraken over de toekomst verdienen en de bereidheid daar samen offers voor te brengen.

De mediator weet hoe de juridische hazen lopen, bewaakt de agenda, weet wat geregeld moet worden, doet suggesties en voorstellen, helpt met onderhandelen, kan de emoties kanaliseren en helpt met zelfreflectie.

Na een aantal gesprekken ligt er een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan.

Het kan nuttig zijn in het netwerk van pastors, maatschappelijk werkers en psychologen begeleiding te vragen. Een scheiding heeft immers niet alleen juridische kanten.

De familiemediator dient vervolgens de stukken in bij de rechter die deze zonder inhoudelijke beoordeling in zijn beslissing overneemt. Zonder discussie, zonder mondelinge behandeling op een zitting.

Het is een illusie te denken dat scheiden helemaal zonder schade kan. Daarvoor is uit elkaar van ouders gaan gewoon te ingrijpend. Maar nu al zijn er veel mogelijkheid om het proces van scheiden met zo min mogelijk kleerscheuren door te komen.

BVD advocaten start vanaf deze week vier dagen per week een Online Avondspreekuur Echtscheiding. Zie meer informatie: www.familierechtveenendaal.nl.

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises