Bertjan Agteresch

Walther Haksteeg

Vandaag heeft het Gerechtshof Amsterdam uitgesproken dat Stichting Dier&Recht in een publiekscampagne tegen de consumptie van zuivel niet mag stellen dat het direct na de geboorte weghalen van kalveren bij de koe 'ernstig dierenleed' veroorzaakt. Deze uitspraak is een bevestiging van de eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter in augustus 2021. De zaak was aangespannen door Agractie, een belangenorganisatie van de agrarische sector in Nederland, die werd bijgestaan door onze advocaten Bertjan Agteresch en Walther Haksteeg.

Agractie kan overtuigend aanvoeren dat het scheiden van kalveren, direct na de geboorte, gemeengoed is binnen de veehouderij. Het is niet objectief aantoonbaar dat deze werkwijze daadwerkelijk (ernstig) dierenleed toebrengt aan kalveren. Agractie heeft juist met kracht betoogd dat het direct scheiden veel voordelen heeft voor de kalveren en de koe. In het kader van de vrijheid van meningsuiting mag heel veel gezegd worden, ook aanstootgevende of choquerende zaken, zo motiveert het hof haar uitspraak. Toch weegt het belang van melkveehouders in dit geval zwaarder. De beschuldiging van het toebrengen van ernstig dierenleed, moet voldoende steun vinden in de feiten. Dat is volgens het hof niet het geval. Melkveehouders mochten dus niet worden weggezet als veroorzakers van ernstig dierenleed, zoals Dier&Recht heeft gedaan. 

Agteresch en Haksteeg zijn blij met de uitspraak. 'Het is terecht dat de rechter opnieuw een streep zet door de campagne van Dier&Recht. Beeldvorming is belangrijk voor onze cliënt, die een belangrijke beroepsgroep vertegenwoordigt. Veehouders hebben te maken met slechte beeldvorming en deze uitspraak laat zien dat de wijze waarop Dier&Recht aan deze onterechte beeldvorming bijdroeg niet door de beugel kan.' 

Nieuwsbericht + uitspraak rechtspraak.nl

 

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises