Jan Willem van Dommelen

Rond de jaarwisseling worden in Nederland in de ziekenhuizen circa 1300 mensen behandeld voor vuurwerkletsel. We zijn er –gek genoeg- aan gewend geraakt. Toch zijn er geen andere feestjes in Nederland waar jaarlijks zoveel slachtoffers vallen.

Rond de jaarwisseling worden in Nederland in de ziekenhuizen circa 1300 mensen behandeld voor vuurwerkletsel. We zijn er –gek genoeg- aan gewend geraakt. Toch zijn er geen andere feestjes in Nederland waar jaarlijks zoveel slachtoffers vallen.

De politie zet daarom hoog in op onderscheppen van illegaal vuurwerk vanwege het verharde karakter ervan. Het grootste gedeelte dat in beslag wordt genomen, bestaat uit Cobra’s, nitraten, zware vuurpijlen en lawinepijlen: vuurwerk met de slagkracht van een granaat.

Het Openbaar Ministerie houdt al jaren een zogenaamde vuurwerkbarometer bij.  En die laat voor dit jaar een behoorlijk verontrustende stand zien. Nu al nam de politie al 40 procent meer illegaal vuurwerk in beslag dan vorig jaar. Juist door het vuurwerkverbod dat het kabinet op 13 november jl. afkondigde, is de illegale verkoop ‘explosief’ toegenomen.

En dat laat het grote dilemma zien: als je verkoop via winkels reguleert kun je grip houden op de vuurkracht. Verbied je het dan weet je niet met welke illegale munitie er wordt geschoten.

Illegaal: snel aansprakelijk

De rechter is helder: als het een slachtoffer lukt om te bewijzen dat zijn letsel veroorzaakt is door illegaal vuurwerk, zal er snel sprake zijn van aansprakelijkheid en moet je de schade van de ander vergoeden. Zelfs omstanders die zich onoplettend en onzorgvuldig gedragen en daardoor letsel oplopen hebben dan een claim op de afsteker van dit vuurwerk.

Het is nog sterker:  een vuurwerkhandelaar werd aansprakelijk geacht toen hij privé illegaal vuurwerk meenam naar een oudejaarsfeest. Het was zijn bedoeling om het vuurwerk zelf af te steken, maar kreeg daartoe geen kans. Een andere feestganger pakte de tas met vuurwerk van hem af, rende ermee weg en stak vervolgens het vuurwerk af. Hierbij verloor hij zijn rechteroog en liep een tweetal fracturen aan zijn jukbeen op. De vuurwerkhandelaar had er volgens de rechter rekening mee moeten houden dat andere feestgangers zich onoplettend en onzorgvuldig zouden kunnen gedragen en dat de kans op ernstig letsel bij dit type vuurwerk zeer groot is.

Kortom: aansprakelijkheid  voor de letselschade van een ander krijg je er geheel gratis bij als je een pakketje illegaal vuurwerk koopt. Goed om te weten.

 

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises