Erhard Koekoek

Ze bestaan al jarenlang. De franchisenemers van Intertoys. Net als franchisegever Intertoys. Ook hun concullega’s Bart Smit en Toys XL bestaan sinds jaar en dag. En aan dat laatste komt nu een eind. Moedermaatschappij Blokker Holding houdt nu echt opruiming bij Bart Smit. Niet alleen het speelgoed ‘wordt nou eens opgeruimd’, maar de hele formule verdwijnt.

Wat te doen met de tientallen vestigingen van Bart Smit en Toys XL? Die worden omgebouwd naar de Intertoys-formule. Dat moet goed nieuws zijn voor de reeds gevestigde franchisenemers van Intertoys. Er verdwijnen immers concurrenten. En door verder te gaan onder één merk ontstaat er één sterke speelgoedketen met een nóg sterker merk, aldus Blokker Holding.

Echter, tientallen franchisenemers van Intertoys zijn wat minder blij gestemd met deze opruimactie van hun franchisegever. Zij hebben immers een verzorgingsgebied afgesproken met hun franchisegever, waarin zij onder meer hun folders verspreiden. Met de ombouw van de vestigingen van Bart Smit en Toys XL, komt er ineens een identieke ‘collega’ van dezelfde speelgoedketen voor terug. En dat in hetzelfde verzorgingsgebied waarin de franchisenemers hun brood moeten verdienen.

Deze discussie drukt franchisenemers opnieuw met de neus op een belangrijk aspect van ondernemen: het belang van een zorgvuldig uitonderhandelde en opgestelde franchiseovereenkomst

De eerste franchisenemer van Intertoys heeft hierover inmiddels met succes een procedure gevoerd. De rechtbank Noord-Holland verbiedt het franchisegever Intertoys om een vestiging van Bart Smit om te bouwen naar de Intertoys-formule, zonder toestemming van de nabijgelegen franchisenemer. De vestiging van Bart Smit (te Lisse) ligt namelijk in hetzelfde exclusieve verzorgingsgebied als waarin de franchisenemer van Intertoys (te Sassenheim) gevestigd is. De franchiseovereenkomst tussen partijen bevat afspraken over de exclusiviteit van het verzorgingsgebied. Indien franchisegever Intertoys een extra vestigingspunt wil openen in het exclusieve verzorgingsgebied van de franchisenemer, heeft zij daarvoor de toestemming nodig van de franchisenemer. En die toestemming kreeg Intertoys niet van haar franchisenemer en evenmin van de rechtbank.

Voordat Bart Smit volledig is opgeruimd zal er nog wel wat water door de zee gaan. Er wordt achter de schermen druk onderhandeld met de franchisenemers in de exclusiviteitsgebieden. Blokker Holding heeft 16 februari jl. aangekondigd dat zij naar aanleiding van de uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland heeft besloten “voorlopig niet verder te gaan met de ombouw van de Bart Smit en Toys XL winkels in de exclusiviteitsgebieden”, tenzij overeenstemming wordt bereikt met de betrokken franchisenemer.

Deze discussie binnen de franchiseformule Intertoys drukt franchisenemers opnieuw met de neus op een belangrijk aspect van ondernemen; het belang van een zorgvuldig uitonderhandelde en opgestelde franchiseovereenkomst. Deze franchisenemer van Intertoys had zijn toestemming voor de opening van een extra vestigingspunt bedongen bij zijn franchisegever. En dat komt hem nu goed gelegen in de onderhandelingen met franchisegever Intertoys.

Staat u ook voor onderhandelingen met uw franchisegever of overweegt u franchise(onder)nemer te worden? Laat u dan deskundig informeren en bijstaan door een van onze advocaten gespecialiseerd in franchiserecht. 

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises