Natasja Barské-Gelling

Het probleem van ‘vechtscheidingen’ is groot. Jaarlijks monden 10 tot 15% van alle scheidingen uit in een vechtscheiding. In dat kader kwam Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie  begin september met een platform en de website Divorce Challenge. Iedereen – werkzaam in het vakgebied of daarbuiten - werd uitgedaagd met ideeën te komen om het aantal vechtscheidingen terug te dringen. Een goed initiatief!

Een van de ideeën kwam van de Orde van Advocaten (NOvA). De orde vindt dat kinderen wiens ouders in een (vecht)scheiding zijn verwikkeld, het recht moeten krijgen op een eigen advocaat. De gedachte hierachter is: het belang van het kind staat centraal als ouders scheiden. Dat laatste onderstreep ik! Dat het kind een stem krijgt, eveneens. Maar of het kind geholpen is met een eigen advocaat, betwijfel ik.

Samen met het kind maakt de advocaat een ‘kindplan’, zo is het idee dat Raffi van den Berg van de NOvA onlangs in de media toelichtte. Een kind geeft bijvoorbeeld aan waar hij of zij wil wonen of hoe de zorgregeling er uit moet zien. Voor kinderen is dat uiterst moeilijk. Een kind wil immers altijd loyaal zijn naar beide ouders; het wil geen kant kiezen. Zeker bij een vechtscheiding hebben kinderen vaak last van een loyaliteitsconflict. Kinderen hebben het liefst dat ouders gezamenlijk afspraken maken.

Ik ondersteun het idee dat kinderen kunnen vertellen wat een scheiding met hen doet en wat zij belangrijk vinden. Voor kinderen is het belangrijk dat zij hun gevoelens kunnen uiten. Het kan ook helpen om dit expliciet in een kindplan te benoemen, als onderdeel van een ouderschapsplan. Zo kunnen ouders de wensen en gevoelens van hun kinderen lezen, in de hoop dat zij die ter harte nemen. Dat zou niet via een eigen podium voor kinderen in de rechtbank moeten plaatsvinden. Juist bij een vechtscheiding is de kans groot dat aan kinderen wordt getrokken, dat ieder van de ouders op de kinderen inpraat en dat uiteindelijk alleen de wensen van de ouders worden gehoord. In dat geval is het kind nog veel meer een onderdeel van de strijd worden. Dat moet ten allen tijde voorkomen worden.

Deze blog is ook geplaatst als column in Het Kompas Hardinxveld-Giessendam

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises