Natasja Barské-Gelling

Afspraak is afspraak, dat is wel het uitgangspunt. Toch kan dat soms anders uitpakken. Een man en vrouw gaan een geregistreerd partnerschap aan. Zij hebben beiden niet in de gaten dat bij een geregistreerd partnerschap - net als bij een huwelijk - sprake is van een gemeenschap van goederen. Alleen als je voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap zogeheten partnerschapsvoorwaarden opstelt, wordt dit anders. Dit doen deze man en vrouw dus niet. Pas na het huwelijk gaan ze naar de notaris. Dan is het echter te laat. Ze kunnen wel alsnog partnerschapsvoorwaarden opstellen, maar die werken niet terug tot het begin van het partnerschap. In dit geval erg zuur, omdat beiden schulden hadden, waar de ander nu aansprakelijk voor is. Hoewel beiden verklaarden nooit een gemeenschap te hebben beoogd, is die op grond van de wet dus wel ontstaan.

Geen geregistreerd partnerschap, wel samenwonen

In een andere situatie kozen een man en vrouw er nadrukkelijk voor om niet te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maar slechts op basis van een samenlevingsovereenkomst samen te wonen. Je zou zeggen: duidelijk toch? Dan ontstaat er geen gemeenschap van goederen. Dat is op zich ook zo. Het punt was echter dat partijen al hun geldstromen door elkaar lieten lopen. Ze hieven de eigen rekening op en openden een gezamenlijke rekening. Vanaf dat moment kwamen alle inkomsten daarop binnen. Op een gegeven moment was niet meer vast te stellen van wie wat was. De rechter kon er ook geen wijs uit worden en concludeerde dat in dat geval per saldo - tussen de partners - toch sprake was van een gemeenschap. Alles was dus gezamenlijk, tenzij één van partijen kon aantonen dat iets echt van hem of haar was. En dat bleek nou net een onbegonnen werk.

Conclusie: denk vooraf na wat je precies wilt, leg het goed vast en probeer er daarna ook naar te leven. Zeker dat laatste gebeurt in de praktijk vaak niet. Ook geen ramp, als je je dan maar realiseert dat je in het uiterste geval alles samen moet delen. Juist omdat er geen afspraak is.

Deze column is ook geplaatst in Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises