Jan Willem van Dommelen

Onlangs gebeurde het op een boerderij in Ochten; een kind kwam bij een ongeval om het leven. Hoewel het geen bedrijfsongeval was, bepaalt het ons wel weer bij de statistiek dat er veel ongevallen gebeuren op de boerderij.

Onlangs gebeurde het op een boerderij in Ochten; een kind kwam bij een ongeval om het leven. Hoewel het geen bedrijfsongeval was, bepaalt het ons wel weer bij de statistiek dat er veel ongevallen gebeuren op de boerderij.

Over heel Nederland wordt uitgegaan van een kleine 400 ongevallen per jaar op de boerderij, waarvan 13 met dodelijke afloop. En dat is best zorgelijk. Vooral jongeren en ouderen zijn vaak slachtoffer van een aanrijding, een beknelling in een machine, een val van grote hoogte of een stoot van een dier.

Risicoplan

Het zal deels te maken hebben met de technologische ontwikkelingen die niet hebben stilgestaan op het boerenerf; voertuigen apparatuur en gereedschappen zijn de afgelopen jaren groter en geavanceerder geworden. Denk aan het wisselen van een band bij een tractor die vaak meer dan twee meter hoog is. Dat  vraagt tegenwoordig veel inzicht en kracht. Of het onderhoud van machines met draaiende en bewegende delen. Gevaarlijke stoffen, explosiegevaar, de risico’s zijn er groter op geworden.

De gevaren op het boerenerf moeten worden geïnventariseerd in een risicoplan. Dat is verplicht en het niet hebben daarvan kan een forse boete van de Arbeidsinspectie opleveren. Het maakt daarbij niet uit of de medewerkers in loondienst zijn of dat ze ingehuurd worden. Maar ook voor de boer die alles alleen doet is het van belang. Er komen immers regelmatig bezoekers op zijn erf. Leveranciers, de dierenarts of gasten.

Het in kaart brengen van de risico’s is dan ook erg aan te bevelen. Land -en tuinbouworganisaties kunnen boeren daar goed mee helpen.

Aansprakelijkheid

Er is reden om aan te nemen dat de boerenbedrijven in Nederland nog best een inhaalslag hebben te  maken met dit soort plannen omdat het vaak informele bedrijven zijn waarbij privé en zakelijk helemaal met elkaar verweven zijn. Maar opgelet: het ontbreken van een risico-inventarisatie of de onvolledigheid hiervan kan voor een rechter reden zijn om een schending van de werkgevers-zorgplicht aan te nemen. En dat kan dus tot aansprakelijkheid van de boer voor een onverhoopt ongeval leiden.

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises