VvE
Wanneer een gebouw is opgedeeld in verschillende appartementen, vormen de eigenaren van deze afgescheiden appartementen gezamenlijk de Vereniging van Eigenaars (VvE). Bij iedere splitsing in appartementen moet op grond van de wet ook een VvE worden opgericht en iedere eigenaar is van rechtswege lid van de VvE.
Appartementsrecht
De VvE heeft tot doel de gemeenschappelijke belangen van de eigenaars van de appartementen te behartigen.Ongeveer een kwart van de totale Nederlandse particuliere woningvoorraad bestaat uit appartementen. Nederland kent daarmee bijna 150 duizend verschillende VvE’s. Deze VvE’s verschillen in grootte van slechts twee tot enkele honderden leden.
Het VvE-recht (of: appartementsrecht) is een bijzonder rechtsterrein met raakvlakken met verschillende andere rechtsterreinen. Enerzijds wordt het VvE-recht met name bepaald door het verenigingsrecht, waarbij de rechten en plichten van de verschillende organen, de verhouding tussen de leden en het bestuur en de formele regels van vergader-, stem- en spreekrecht centraal staan.
Anderzijds speelt ook het bouw- en vastgoedrecht een belangrijke rol, nu de VvE verantwoordelijk is voor het onderhoud van het appartement, waarbij vraagstukken als opdrachtverlening, garanties en aansprakelijkheid spelen. Daarnaast hebben ook veel van de werkzaamheden op dit rechtsterrein betrekking op het incasseren van VvE-bijdragen.
VvE Specialisten
BVD advocaten is gespecialiseerd in het appartementsrecht en de juridische positie van VvE’s en verleent bijstand in alle mogelijke juridische problemen waar een VvE mee te maken kan krijgen. Met VvE Specialisten bieden we daarbij door middel van een heldere werkwijze en tegen een aantrekkelijk en sterk gereduceerd uurtarief een gespecialiseerde dienst voor juridische bijstand aan VvE’s.