Geschillen over franchise
U als franchisenemer kunt u de indruk krijgen dat door de franchisegever niet voldoende rekening gehouden wordt met uw belang. Bijvoorbeeld als de formule toekomstplannen heeft waar u zich niet in kunt vinden. Soms liggen de opvattingen zo ver uit elkaar dat de samenwerking beëindigd moet worden. Waar moet u op letten?
Wijzigen van het franchisecontract
Het kan gebeuren dat de formule een koerswijziging door wil voeren. Om dat te realiseren moeten andere afspraken worden gemaakt met de franchisenemers. De franchisegever heeft echter niet zonder meer het recht om de overeenkomst eenzijdig te wijzigen zonder toestemming van de franchisenemer. Niet-ingrijpende wijzigingen van de formule kunnen daarentegen vaak wel eenzijdig worden doorgevoerd.
Om overeenstemming met de franchisenemers te bereiken wordt vaak overleg gevoerd met de franchisenemersvereniging. De franchisenemers zijn veelal verplicht lid van deze vereniging. Of een individuele franchisenemer gebonden is aan de besluiten van de vereniging, hangt onder andere af van de afspraken die in het franchisecontract zijn opgenomen. Als het contract geen grondslag biedt voor wijziging van de afspraken zonder instemming van de franchisenemer, hoeft de franchisenemer zich niet te houden aan die wijzigingen.
Als u twijfelt over de koers die de franchisegever wil varen kunt u direct contact opnemen met een van onze specialisten. Zij luisteren graag naar uw verhaal en denken met u mee.
Beëindigen van de samenwerking
Waar moet u op letten wanneer u de samenwerking wilt beëindigen? Of andersom: welke positie neemt u in als de franchisegever niet met u verder wil? Wat gebeurt er met het pand waarin uw onderneming is gevestigd?
Beëindiging vind vaak plaats bij het einde van de overeengekomen termijn. Soms is tussentijdse beëindiging mogelijk, vaker is dat niet het geval. Veelal geldt een opzegtermijn van enkele maanden tot een jaar. Het is belangrijk om die termijn goed in de gaten te houden, als een opzegging te laat plaatsvindt heeft die namelijk geen effect.
Na beëindiging moet een eindafrekening plaatsvinden. Daarin wordt bepaald wat de franchisegever en –nemer over en weer van elkaar te vorderen hebben. Daarna dient over en weer finale kwijting te worden verleend. Ook moet bekeken worden hoe en wanneer de gerelateerde overeenkomsten (huur, inkoop, service, lease) eindigen.
Ten slotte is het goed om te beseffen dat de franchisenemer na beëindiging van de samenwerking vaak gehouden is om het concurrentiebeding in acht te nemen. Gebeurt dit niet, dan kan een forse boete volgen.
Kortom, het beëindigen van de samenwerking met de franchisegever is een belangrijk moment.
BVD specialisten
De franchiseadvocaten kennen tot in detail de wet- en regelgeving die relevant is voor u als franchiseondernemer. Wilt u uw contract wijzigen of beëindigen? Laat u goed adviseren voordat u een dergelijk stap neemt. Wij staan u graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op!