Privacy

De Europese privacyverordening Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) gaat binnenkort de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangen. Kort samengevat wordt in de privacywetgeving geregeld dat verwerking van persoonsgegevens alleen onder voorwaarden mag. Een van die voorwaarden is dat altijd sprake moet zijn van een grondslag.

De Europese privacyverordening regelt straks dat vooraf moet zijn medegedeeld dat een gegeven toestemming altijd weer kan worden ingetrokken. Dit betekent dat wanneer een werknemer, cliënt of klant al toestemming heeft gegeven voor de verwerking van (bijzondere) persoonsgegevens, maar hem of haar niet vooraf is medegedeeld dat deze toestemming altijd weer kan worden ingetrokken, dit dus opnieuw moet gebeuren. Alles met als doel om gegevensverwerking zo transparant mogelijk te laten zijn.

Nieuw is de verantwoordingsplicht (accountability). Bedrijven en instellingen moeten vooraf inzichtelijk maken hoe het omgaat met verwerking van persoonsgegevens. Welke grondslag wordt gehanteerd? Welk doel heeft de gegevensverwerking? Hoelang worden gegevens bewaard? Met welke derde worden gegevens uitgewisseld? Kortom, een uitgebreide verantwoordingsplicht.

In dit dossier leest u meer over de nieuwe privacyverordening die binnenkort van kracht wordt. Heb u vragen, wilt u meer weten? Neem contact op met onze experts.

Downloads

Brochure: Informatierechten, privacy en straffen in het onderwijs

  • Binnen BVD advocaten hebben we voor u nagedacht over de nieuwe privacyverordening (AVG) en haar consequenties. Het resultaat daarvan is een korte en handzame brochure: Informatierechten, privacyrechten en straffen in het onderwijs. U kunt deze brochure hier aanvragen.

Hand-out: AVG en privacy in de retail

  • De AVG zal ook van toepassing zijn op de verwerking van (bijzondere) persoonsgegevens door retailondernemers in Nederland. In deze hand-out zal beknopt worden aangegeven wat nodig is om de gegevensverwerking in overeenstemming te brengen met de AVG.

Artikelen

Mag ik even uw vingerafdruk hebben? 

  • Vingerafdrukken worden in toenemende mate gebruikt. Ook in de relatie werkgever–werknemer. Mag dat eigenlijk wel. En mag dat na 25 mei nog steeds? 

Wat moet het onderwijs met de AVG?

  • Het is niemand ontgaan, zeker niet in het onderwijs, dat eind volgende maand de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht wordt.

Terugblik themabijeenkomst: 'Privacy, het meest onderschatte en bedreigde mensenrecht'

  • In november 2017 organiseerde BVD advocaten, samen met de Barneveldse Businessclub Zorg en Welzijn een themabijeenkomst over de nieuwe, Europese privacyverordening. De presentatie kunt u hier inzien.

Privacy, het wordt steeds meer een dingetje

  • In deze blog licht advocaat Erhard Koekoek de belangrijkste onderdelen van de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming toe. 

BVD advocaten
in de buurt

Onze specialisten werken vanuit 4 vestigingen in Nederland.

BEREKEN ROUTE

Hardinxveld-Giessendam

  • Bezoekadres:
  • Moerbei 11
  • 3371 NZ Hardinxveld-Giessendam
  • 0184 61 89 74
  • 0184 61 89 75

BEKIJK PAGINA

Altena

  • Bezoekadres:
  • Hulsenboschstraat 5-D
  • 4251 LR Werkendam
  • 0183 50 55 22
  • 0183 50 44 88

BEKIJK PAGINA

Barneveld

  • Bezoekadres:
  • Raadhuisplein 55
  • 3771 ER Barneveld
  • 0342 74 07 00
  • 0342 74 07 10

BEKIJK PAGINA

Veenendaal

  • Bezoekadres:
  • Nieuweweg 40-42
  • 3905 LN Veenendaal
  • 0318 - 53 17 80
  • 0318 - 53 17 90

BEKIJK PAGINA

concept en design